Handleiding: “Hoe laat ik mijn werknemers een nieuwe technologie omarmen”

Al een tijdje zijn we druk bezig en hard aan het werk om onze organisaties te digitaliseren. We kunnen het allemaal beamen, dat proces gaat in een sneltrein sinds dat ene je-weet-wel-virus en al dat thuiswerken. Helaas zijn die nieuwe technologieën niet altijd zo makkelijk als ze lijken en zeker niet wanneer deze compleet onbekend terrein zijn voor uw werknemers. Hoe zorgt u er nou voor dat uw werknemers die nieuwe technologie gaan omarmen? Wij helpen u een handje! 

Fase 1: Hoe goed kent u uw werknemers?

Een goed begin is het halve werk! De eerste fase en misschien ook wel meteen de belangrijkste fase, want zonder de mening en kennis van uw eigen werknemers bent u natuurlijk nergens. Zij zijn uiteindelijke degene die in de toekomst dagelijks met de nieuwe technologie aan het werk zullen gaan. Neem daarom uitgebreid de tijd om uw werknemers te informeren; kom erachter wat het huidige kennisniveau is van uw werknemers en ontdek wat mogelijke weerstanden kunnen zijn. Ook niet onbelangrijk: onderzoek wat uw werknemers écht willen en wat hun wensen zijn. 

Fase 2: Trial (& Error)

Experimenteren, experimenteren en nog eens experimenteren. Een nieuwe technologie implementeren is een gevalletje vallen en opstaan. Onderzoek aan de hand van een experiment of datgene wat tot stand is gekomen ook daadwerkelijk in de praktijk werkt. Zo verzamelt u een hoop feedback en dat is de beste manier om in een vroeg stadium verbeteringen door te voeren. En oh ja, houd u werknemers op de hoogte van de stappen die u onderneemt en de resultaten hiervan, dat creëert namelijk vertrouwen.  

Fase 3: Uitrollen maar!

Is het experiment geslaagd? Dan is het tijd om alles in werking te zetten! Uw werknemers mogen eindelijk met de technologie aan de gang en daarbij zal zeker ook nog wat steun te pas moeten komen. Zorg er daarom voor dat er een of misschien wel meerdere aanspreekpunten binnen uw organisatie zijn die de fijne kneepjes van de technologie kennen. Ook in dit stadium is het van belang dat de resultaten gedeeld worden. Feedback is the key, dus steek de koppen regelmatig bij elkaar om de nodige aanpassingen door te voeren. 

Wij helpen u graag een handje

Natuurlijk staan we bij VedaCom in de startblokken om u bij elke fase te ondersteunen, want waarom moeilijk doen als het samen kan? Heeft u na het lezen van dit artikel het vertrouwen gevonden om aan de slag te gaan met die oh zo handige Synology NAS, of die onwijs moderne telefooncentrale in de cloud? Schroom dan niet, geef ons een belletje en dan zorgen we er samen voor dat ook úw werknemers beste vrienden worden met die nieuwe technologie! 

Foto Elvi Roos

Geschreven door: Elvi Roos

Wilt u meer weten over alle nieuwe technologieën binnen VedaCom?

Bel Elvi op 0495 - 237 000.